Veelgehoorde mythes over katten

 

Door de jaren heen zijn er de nodige mythes ontstaan over katten. Het lijstje met mythes lijkt echter steeds groter en groter te worden. Doordat deze mythes van generatie op generatie zijn verteld, gelooft vrijwel iedereen het. De oude mythes blijven hangen en er komen telkens weer nieuwe bij. Het merendeel van deze mythes is echter helemaal niet waar. Daarom noemen wij hieronder een aantal veelgehoorde mythes over katten en vertellen wij jou of deze wel of niet waar zijn.

 

 

 

 

1. Een kat kun je niet trainen

Honden zijn te trainen en katten niet. Althans, dat denken veel mensen. Dit is duidelijk een mythe die niet waar is. Net als honden kunnen katten namelijk ook getraind worden. Wil jij jouw kat trainen? Zorg dan dat je altijd iets van een beloning bij je hebt. Zonder je kat te belonen, wordt het namelijk behoorlijk lastig om hem trucjes te leren. Tevens kun je hulpmiddelen gebruiken om je kat beter te trainen. Deze zijn vaak met korting te koop op het internet.

 

 

 

2. Een kat komt altijd op zijn pootjes terecht

Dit is één van de grootste mythes die er op het gebied van katten bestaat. Wanneer katten van grote hoogte vallen, komen ze inderdaad vaak op hun poten terecht. Maar dit wil niet zeggen dat de beestjes ook altijd op hun poten landen. Voor katten is het namelijk een stuk lastiger om bij een val van lagere hoogte op hun poten terecht te komen. In dat geval hebben ze namelijk minder tijd om hun lichaam in de juiste positie te draaien dan wanneer ze van grote hoogte vallen. Bij een dergelijke valpartij komt het vaak genoeg voor dat een kat verkeerd terechtkomt. Hierdoor kan het beestje verstuikingen, botbreuken en zelfs ademhalingsproblemen oplopen.

 

 

3. Een kat heeft negen levens

Weer een mythe die niet op de waarheid berust. Een kat heeft, net zoals alle andere dieren, ook maar één leven. Verwaarloos je kat dus niet, maar ga er tijdig me naar de dierenarts wanneer het beestje iets mankeert. Tevens moet een kat minimaal één keer per jaar voor controle, vaccins, tandonderzoek en voedingsadvies naar de dierenarts. Door dit ieder jaar trouw te doen, leeft je kat doorgaans langer dan wanneer je dit niet doet. Probeer geen geld te besparen met tips van mensen die het beter weten en beweren dat een bezoek aan de dierenarts overbodig is.

 

 

 

4. Katten zijn slecht voor baby’s

Slecht voor baby’s zijn katten niet, maar het is niet verstandig om de beestjes zonder toezicht in de buurt van een baby te laten komen. Laat een kat bijvoorbeeld nooit in dezelfde ruimte slapen als een baby, zeker niet in de eerste jaren. Een kat wordt namelijk aangetrokken door warmte. Vaak gaan de beestjes tegen de borst in de hals of op het hoofd van mensen liggen. Wanneer een kat op het hoofd van een baby gaat liggen, kan dit dus grote gevolgen hebben.